СИПА спроводи акцију на подручју Бијељине, Бање Луке и Зворника

Лишено слободе десет лица због сумње да су оштетили Бобар банку за око 123 милиона КМ

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су јутрос (31.3.2016. године) оперативну акцију на подручју Бијељине, Бање Луке и Зворника.

Слободе је лишено десет лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, злоупотреба овлаштења у привреди, прање новца, фалсификовање или уништавање службене исправе, непријављивање припремања кривичног дјела и фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа, прописана Кривичним законом Републике Српске.

Наведена лица сумњиче се да су као припадници злочиначког удружења починила више незаконитости у пословању Бобар банке, првенствено у додјели кредита у вишемилионским износима, као и незаконитих банкарских гаранција за разне послове, кршећи процедуре и гаранције прописане Законом о банкама РС, те на тај начин нанијела штету и омогућила стицање незаконите имовинске користи у износу од око 123 милиона КМ.

Полицијски службеници СИПА-е претресају објекте на три локације на подручју Бијељине и Бање Луке с циљем проналажења и привременог одузимања документације и других предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде, након чега ће се, сходно упутствима поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучити о њиховом даљем статусу.

Видео прилоге о акцији "Лавина" можете погледати овдје.