„Кримоловци“ у јулу : Запримљена 404 позива и 112 корисних информација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у јулу 2013. године регистровали су укупно 404 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих је 178 оцијењено неозбиљним.
У наведеном периоду од грађана је запримљено 112 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и њиховим починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико извјештаја.
Највећи број информација односио се на кривична дјела злоупотребе службеног положаја или овлаштења (13), корупције (13) и неовлаштеног промета опојним дрогама (11).
Од укупног броја корисних информација, 112 је заједно са извјештајима прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у БиХ, од чега се 14 информација односило на кривична дјела из надлежности СИПА-е.
У извјештајном периоду пристигле су 73 повратне информације од надлежних полицијских органа, које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем кримоловца, на основу којих је утврђено да је надлежним тужилаштвима упућено пет извјештаја о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, док су четири извјештаја достављена надлежним тужилаштвима на оцјену.
Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 114 савјета грађанима, који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.