„Кримоловци“ у јануару: Запримљено 237 позива и 33 корисне информација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у јануару 2015. године регистровали су укупно 237 позива на телефонској линији „Кримоловци“.

У наведеном периоду од грађана су запримљене 33 корисне информације о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења (6), неовлаштени промет опојним дрогама (5), те остала кривична дјела (6).

Од укупног броја запримљених информација, 33 су заједно са извјештајима прослијеђене на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по осам је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигло је 49 повратних информација од надлежних полицијских органа, које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“. На основу овога утврђено је да је поступање по наведеним информацијама резултирало подношењем надлежним тужилаштвима пет извјештаја о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, а један извјештај достављен је на оцјену.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 108 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.