„Кримоловци“ у октобру: Запримљено 338 позива и 84 корисне информације

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у октобру 2013. године регистровали су укупно 338 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих је 116 оцијењено неозбиљним.

У наведеном периоду од грађана су запримљене 84 корисне информације о почињеним или планираним кривичним дјелима и њиховим починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривична дјела „Неовлаштени промет опојним дрогама“ (13), „Злоупотреба службеног положаја“ (13), те остала кривична дјела (20).

Од укупног броја запримљених информација, 84 су заједно са извјештајима прослијеђене на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по четири је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигло је 98 повратних информација од надлежних полицијских органа, које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловца“. На основу наведених информација утврђено је да су надлежним тужилаштвима достављена три извјештаја о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, док је седам извјештаја достављено на даљу оцјену.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 138 савјета грађанима, који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.