Путем електронског обрасца запримљено 19 корисних информација

„Кримоловци“ у новембру: Запримљено 330 позива и 30 корисних информација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у новембру 2015. године регистровали су 330 позива на телефонској линији „Кримоловци“.

У наведеном периоду од грађана је запримљено 30 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела, који је успостављен на wеб страници СИПА-е у фебруару ове године, запримљено је 68 пријава, од чега 19 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на злоупотребу положаја или овлаштења, неовлаштени промет опојним дрогама и привредни криминал. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 49 је прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по 12 је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигло је 20 повратних информација од надлежних полицијских и других органа, које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 147 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.