„Кримоловци“ у мају: Запримљено 377 позива и 80 корисних информација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у мају 2014. године регистровали су укупно 377 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих су 154 оцијењена неозбиљним.

У наведеном периоду од грађана је запримљено 80 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и њиховим починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривично дјело злоупотреба положаја (11) и неовлаштени промет опојним дрогама (10).

Од укупног броја запримљених информација, 80 је заједно са извјештајима прослијеђенo на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по четири је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигле су 43 повратне информације од надлежних полицијских органа, које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“. На основу тога утврђено је да је поступање по наведеним информацијама резултирало подношењем надлежним тужилаштвима два извјештаја о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, те четири извјештаја на даљу оцјену.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 143 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.