„Кримоловци“ у децембру: Запримљен 291 позив и 76 корисних информација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у децембру 2013. године регистровали су укупно 291 позив на телефонској линији „Кримоловци“, од којих су 82 оцијењена неозбиљним.

У наведеном периоду од грађана је запримљено 76 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и њиховим починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривична дјела „Злоупотреба службеног положаја“ (12), и „Неовлаштени промет опојним дрогама“ (7), те на остала кривична дјела.

Од укупног броја запримљених информација, 76 је заједно са извјештајима прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по осам је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигла је 61 повратна информација од надлежних полицијских органа, које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловца“. На основу наведених информација утврђено је да је надлежним тужилаштвима достављено седам извјештаја на даљу оцјену.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 133 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.