„Кримоловци“ у августу : Запримљено 415 позива и 104 корисне информације

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у августу 2013. године регистровали су укупно 415 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих је 175 оцијењено неозбиљним.
У наведеном периоду од грађана су запримљене 104 корисне информације о почињеним или планираним кривичним дјелима и њиховим извршиоцима, на основу којих је сачињено исто толико извјештаја.
Највећи број информација односио се на кривична дјела злоупотребе службеног положаја или овлаштења (20), неовлаштеног промета опојним дрогама (16), те остала кривична дјела.
Од укупног броја корисних информација, 104 је заједно са извјештајима прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, од чега се седам информација односило на кривична дјела из надлежности СИПА-е.
У извјештајном периоду пристигло је 47 повратних информација од надлежних полицијских органа по раније достављеним информацијама запримљеним путем кримоловца, на основу којих је утврђено да су надлежним тужилаштвима упућена два извјештаја о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, док су четири извјештаја достављена надлежним тужилаштвима на оцјену.
Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 136 савјета грађанима, који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.