„Кримоловци“ у августу: Запримљена 382 позива и 81 корисна информација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у августу 2014. године регистрoвали су укупно 382 позива на телефонској линији „Кримоловци“.

У наведеном периоду од грађана је запримљена 81 корисна информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и њиховим починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења (21) и неовлаштени промет опојним дрогама (10).

Од укупног броја запримљених информација, 81 је заједно са извјештајима прослијеђена на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по осам је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигло је 47 повратних информација од надлежних полицијских органа, које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“. На основу тога утврђено је да је поступање по наведеним информацијама резултирало подношењем надлежним тужилаштвима четири извјештаја о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, а један извјештај достављен је на оцјену.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 131 савјет грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.