„Кримоловци“ у априлу: Запримљена 344 позива и 72 корисне информације

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у априлу 2014. године регистровали су укупно 344 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих су 132 оцијењена неозбиљним.

У наведеном периоду од грађана су запримљене 72 корисне информације о почињеним или планираним кривичним дјелима и њиховим починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривично дјело злоупотреба положаја (13) и неовлаштени промет опојним дрогама (9).

Од укупног броја запримљених информација, 72 су заједно са извјештајима прослијеђене на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по седам је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигле су 62 повратне информације од надлежних полицијских органа, које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“. На основу тога утврђено је да је поступање по наведеним информацијама резултирало подношењем надлежним тужилаштвима три извјештаја о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, те шест извјештаја на даљу оцјену.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 139 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.