Истрага СИПА-е резултирала потврђивањем највеће оптужнице за трговину људима у БиХ

  

Истрага полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у предмету кодног назива „Сербаз“ резултирала је подношењем оптужнице Тужилаштва БиХ против 13 лица. Оптужницу је данас (8.7.2014. године) потврдио Суд БиХ, због постојања основане сумње да су наведена лица починила кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом трговина људима путем радне експлоатације више стотина лица у Азербејџану и кривичним дјелом прање новца.

Оптужени се сумњиче да су, искористивши тежак финансијски положај и угрожену егзистенцију врбованих лица, у периоду од 2007. до 2009. године, организовали одласке више стотина радника, углавном из БиХ, највећим бројем из Градишке, у Азербејџан ради запослења, односно рада у овој држави.

Након врбовања у БиХ, радници су одлазили у Азербејџан гдје су боравили у нехуманим и неадекватним смјештајним просторима, ускраћивано им је плаћање договорених накнада за рад и новчано су кажњавани, а по доласку одузимане су им путне исправе. Они су држани у ропском односу у потпуној зависности од оптужених јер нису имали средстава за живот, а била им је ограничена слобода кретања.

Државна агенција за истраге и заштиту дошла је до првих сазнања о радној експлоатацији држављана БиХ у Азербејџану од стране организоване криминалне групе у јулу 2009. године, након чега је предузела низ мјера и радњи из своје надлежности с циљем потврђивања и продубљивања сазнања, те утврђивања цјелокупног “модуса операнди” организоване криминалне групе. Активности које је спровела СИПА на овом предмету резултирале су подношењем Тужилаштву БиХ извјештаја о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима против 12 лица и више допуна извјештаја.

Под надзором Тужилаштва БиХ, СИПА је затим предузела низ мјера и радњи с циљем проналажења великог броја жртава у овом предмету, прикупљања потребне документације и другог доказног материјала. Припадници СИПА-е пронашли су жртве трговине људима у овом предмету и узели изјаве од преко 60 жртава, те прикупили потребна сазнања од преко 100 лица, привремено изузели документацију у 20 случајева, анализирали доказе, континуирано вршили оперативне провјере на терену и спровели низ других мјера и радњи из своје надлежности, с циљем доказивањем радне експлоатације држављана БиХ.

Приликом рада на овом предмету, припадници СИПА-е дошли су до сазнања да осумњичена лица посједују непокретну имовину у Републици Србији и Црној Гори, као и да су нелегално стеченим новцем купили више објеката на подручју БиХ. На основу ових информација покренута је финансијска истрага у овом предмету.

Припадници СИПА-е су, током рада на предмету, остварили сарадњу са представницима међународних организација, и то са Канцеларијом ОСЦЕ-а у Бањој Луци, ЕУПМ-а, невладиним организацијама, Амбасадом САД у БиХ и др. Значајна сарадња остварена је и са полицијским агенцијама држава у региону и Азербејџану посредством Интерпола.

Тужилаштво БиХ оквалификовало је ову оптужницу као највећу у историји правосуђа БиХ за трговину људима и организовани криминал.

Имајући у виду чињеницу да се ради о новом појавном облику трговине људима и веома специфичном и комплексном случају, овај предмет захтијевао је посебно залагање и додатне напоре припадника СИПА-е за доказивање радне експлоатације као новог вида трговине људима са којим се сусреће БиХ и земље у региону. Због тога је СИПА посебно задовољна постигнутим резултатима и досадашњим исходом предмета.

Државна агенција за истраге и заштиту наставља бескомпромисну борбу против организованог криминала у БиХ.