Одржан састанак са директором Перицом Станићем и начелницима организационих јединица

Главни тужилац Тужилаштва БиХ са најближим сарадницима посјетио СИПА-у

Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) данас је (13.11.2015. године) посјетио главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић и дужносници Тужилаштва БиХ. Они су се састали са директором СИПА-е Перицом Станићем и начелницима Криминалистичко-истражног одјељења, Финансијско-обавјештајног одјељења, Сектора за оперативну подршку и Сектора за истраживање ратних злочина и кривичних дјела кажњивих по међународном хуманитарном праву.

Делегацију Тужилаштва БиХ, на челу са главним тужиоцем, чинили су шефови одјељења и одсјека Тужилаштва БиХ. Током састанка са новоименованим директором СИПА-е Перицом Станићем, исказана је обострана подршка ових институција у заједничкој мисији за ефикасно процесуирање свих кривичних дјела која су у њиховој надлежности. Истакнута је заједничка опредијељеност за борбу против свих видова криминала, с посебним акцентом на борбу против тероризма, организованог криминала, корупције и ратних злочина.

Тужилаштво БиХ и СИПА свакодневно оперативно сарађују, а сваки мјесец реализује се више стотина оперативних и истражних активности у борби против организованог криминала, ратних злочина, тероризма, корупције, прања новца, финансијског криминала и других кривичних дјела из надлежности ових институција. Ове двије институције, у протеклих 12 година, реализованим активностима и процесуирањем стотина осумњичених лица, показале су да улажу велике напоре у борби за владавину права, да су носиоци активности у борби против најтежих облика криминала, чиме су стекле повјерење грађана БиХ. У контексту борбе против прекограничног криминала, остварује се веома добра и динамична сарадња са партнерским агенцијама у региону, Европи и свијету.

Учесници састанка исказали су спремност за додатно унапређење сарадње и став да СИПА и Тужилаштво БиХ треба да дјелују као једно тијело. Договорено је да ће се у наредном периоду одржати оперативни радни састанци Тужилаштва БиХ и СИПА-е у вези са активностима појединих одјељења и одсјека, те да ће се уложити напори да резултати у наредној години, у смислу борбе против свих облика криминала, буду још бољи.

Наведене институције наставиће интензивно радити на стварању безбједнијег окружења за живот свих грађана Босне и Херцеговине, на путу наше земље ка европским интеграцијама.