ДРУГИ О НАМА: Реакције на акцију „Дамаск“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у сарадњи са другим агенцијама за спровођење закона у БиХ, 3.9.2014. године реализовали су антитерористичку акцију кодног назива „Дамаск“. У акцији је слободе лишено 16 лица, те су претресени објекти на већем броју локација на ширем подручју БиХ.

Акција кодног назива „Дамаск“ привукла је велику пажњу медија у БиХ који су данима извјештавали о активностима припадника СИПА-е, као и медија земаља из региона, али и широм свијета. О акцији СИПА-е извјештавали су, између осталих, и амерички Ројтерс, Асошиеитид прес, агенција Блумберг, њемачки Дојче веле, либанонски Дејли стар и многи други.

Поред наведеног, о овој акцији похвално су говорили одређени стручњаци за питања безбједности, те из области тероризма. Професор Факултета политичких наука у Сарајеву Владо Азиновић рекао је како је добро да је акција „Дамаск“ усмјерена на људе који пружају неку врсту идеолошке инспирације, па чак и организују и финансирају такве активности. „Увијек је лакше превенирати проблем него лијечити његове посљедице“, рекао је Азиновић.

Јасмин Ахић, професор на Факултету за криминалистику, криминологију и безбједносне студије рекао је за Хајат ТВ да је акција „Дамаск“ показатељ да БиХ има веома квалитетне капацитете у полицијским структурама, који могу да се супротставе било каквим видовима угрожавања, па и оним најкомплексније природе, као што је тероризам и финансирање терористичких активности.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Мехмед Брадарић јавно је изразио задовољство акцијом „Дамаск“, наводећи да се само уједињено можемо ухватити укоштац са највећим проблемима у нашој држави. Он је истакао чињеницу да је у овој акцији учествовало више од 200 службеника различитих агенција за спровођење закона у БиХ.

Задовољство на успјешно реализованој акцији изразио је и замјеник министра безбједности БиХ Младен Ћавар. „Дајемо пуну подршку раду правосудних и полицијских агенција у БиХ у борби против свих видова криминала, а тиме и борби против тероризма, што је један од главних приоритета Министарства и сигурносних структура у БиХ”, рекао је Ћавар.