Приликом претреса пронађено и привремено одузето око 35 тона дувана

Допуна информације: Акција „Лист“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су рано јутрос (13.7.2015. године) акцију кодног назива „Лист“, која се изводи у сарадњи са припадницима Управе за индиректно опорезивање БиХ због организованог криминала. Акцији је претходила вишемјесечна сложена криминалистичка истрага.

Претресени су објекти на 31 локацији на подручју општина Широки Бријег, Посушје, Шамац, Брчко дистрикт, Груде, Маглај, Бијељина, Мостар, Љубушки и Љубиње због постојања основа сумње у почињење кривичног дјела организовани криминал у вези са кривичним дјелом пореска утаја или превара, злоупотреба положаја или овлаштења, примање дара и других облика користи и давање дара и других облика користи. Претресима су обухваћени објекти 29 физичких лица и два правна лица.

Приликом претреса пронађено је и привремено одузето око 35 тона дувана, више машина за сјечење, 150 картона цигарета без документације о поријеклу, већа количина новца, одређена документација и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Полицијски службеници СИПА-е позвали су данас 33 лица у службене просторије СИПА-е, гдје ће бити испитана у својству осумњичених, након чега ће се, сходно упутствима поступајућег тужиоца, одлучити о њиховом даљем статусу. До сада су четири лица лишена слободе.

Активности су реализоване у сарадњи са припадницима МУП-а Републике Српске, Полиције Брчко дистрикта БиХ, МУП-а Зеничко-добојског кантона, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона и МУП-а Западнохерцеговачког кантона.