Директор СИПА-е састао се са представницима ФБИ-ја поводом обуке за истражитеље

Директор Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Горан Зубац састао се данас (25.6.2014. године) са Аном Холден (Anna Holden), шефицом Оперативног одсјека за борбу против финансирања терористичких активности ФБИ-ја и Луисом Кесадом (Luis Quesada), правним аташеом Амбасаде САД.

Повод за одржавање састанка је обука која се, у периоду од 23.6. до 27.6.2014. године, у организацији Амбасаде САД одржава у СИПА-и. Обука је намијењена истражитељима који раде на истрагама тероризма а тема је финансирање терористичких активности и други битни аспекти ове врсте криминала.

Поред припадника СИПА-е, обуци присуствују и припадници Граничне полиције БиХ, Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, МУП-а Р. Српске, Полиције Брчко дистрикта и Службе за послове са странцима. Након завршетка обуке у петак, 27.6.2014. године, полазницима курса биће уручени цертификати о учешћу.

Обука је организована с циљем додатног развијања сарадње у борби против тероризма, а изводе је припадници ФБИ-ја, стручњаци у области борбе против тероризма и финансирања терористичких активности.

Представници ФБИ-ја нагласили су на данашњем састанку да им је задовољство сарађивати са СИПА-ом. Такође су истакли да СИПА ради изванредан посао у области борбе против криминала, те да се радују будућој сарадњи.

Директор Зубац захвалио се на подршци у јачању оперативних капацитета СИПА-е, наводећи да истражитељи СИПА-е оваквим видом обуке усвајају најбоље свјетске праксе, што се одражава на квалитет њиховог рада. Он је нагласио да ће Агенција узвратити добрим резултатима.