Одржан састанак са Перицом Станићем

Директор ИЦИТАП-а у БиХ посјетио СИПА-у

Директор ИЦИТАП-а у БиХ Чарлс В. Бенет посјетио је данас (15.1.2016. године) Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) и састао се са директором СИПА-е Перицом Станићем. Састанку је присуствовао и савјетник ИЦИТАП-а за СИПА-у Роберт Малиган.

Будући да је ово прва посјета директора ИЦИТАП-а СИПА-и од када је Перица Станић именован за директора, разговарано је о приоритетима рада СИПА-е и будућим плановима, као и сарадњи са ИЦИТАП-ом.

Директор СИПА-е рекао је да је упознат да је ИЦИТАП протеклих година био значајна подршка СИПА-и, посебно у јачању њених материјално-техничких и кадровских капацитета, што је, између осталог, омогућило да истражитељи СИПА-е прођу најбоље свјетске праксе и обуке и специјализују се за различите области. Све то допринијело је укупном јачању капацитета СИПА-е и њеној ефикасној борби против најсложенијих облика криминала.

На састанку је разговарано и о додатном јачању капацитета СИПА-е, али и актуелним безбједносним изазовима. У контексту наведеног, разговарано је о потребама за одређеним специјалистичким обукама намијењених истражитељима СИПА-е, с циљем додатног унапређења квалитета њиховог рада.

Бенет је рекао да ИЦИТАП стоји на располагању СИПА-и за сваки вид помоћи и подршке, како би се што ефикасније супротставила свим безбједносним изазовима данашњице. Он је честитао директору СИПА-е на именовању и пожелио успјех у будућем раду.

Директор СИПА-е захвалио се ИЦИТАП-у и Влади САД на доприносу у развоју СИПА-е и изразио увјерење да ће успјешна сарадња бити настављена.