Директор Државне агенције за истраге и заштиту Дарко Ћулум у посјети Аустрији

Директор Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Дарко Ћулум, у оквиру ЕУ пројекта „Јачање међуагенцијске полицијске сарадње и координације у БиХ“, од 27. августа до 30. августа 2023. године био је у посјети агенцијама за провођење закона у Републици Аустрији.

Канцеларија Европске уније у Босни и Херцеговини, у сарадњи са Амбасадом Аустрије у Босни и Херцеговини, организовала је студијску посјету Аустрији за директоре полицијских тијела у БиХ са државног нивоа, ентитетског и кантоналног нивоа. Директори СИПА-е, Граничне полиције БиХ, МУП-а Републике Српске, МУП-а Федерације БиХ, Службе за послове са странцима, управа полиција Тузланског Кантона, Херцеговачко-неретванског кантона, Западно-херцеговачког кантона и Босанско-подрињског кантона одржали су састанке на високом нивоу са Министарством унутрашњих послова Републике Аустрије, на којима је разговарано о сарадњи приликом провођења закона, раду полиције у заједници, борби против свих тешких облика криминала и благовременој размјени информација.

Циљ посјете био је унапређење полицијске сарадње и додатно јачање капацитета агенција за провођење закона у Босни и Херцеговини у правцу међуагенцијске полицијске координације и интероперабилности, стратешког и тактичког планирања, те упознавање с најбољим стандардима у државама чланицама ЕУ. Током посјете директори полицијских тијела могли су сазнати више о најбољим праксама и оперативном раду аустријских националних служби за провођење закона, као и сарадњи унутар ЕУ и са државама које нису чланице ЕУ користећи EMPACT, заједничке истажне тимове, Еуропол, Интерпол/СИЕНА и друге алате. Упознати су са безбједносним пријетњама и трендовима у организованом криминалу, нерегуларним миграцијама, сајбер криминалу и тероризму, те безбједној размјени информација у оквиру проактивних истрага.

Током посјете агенцијама за провођење закона у Републици Аустрији, директор СИПА-е Дарко Ћулум уручио је полицијском бригадиру Гералд Татзгерну Рељефни амблем Државне агенције за истраге и заштиту.