Делегацијa Р. Аустрије посјетила СИПА-у

Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) посјетила је данас, 27.6.2013. године, делегација Р. Аустрије, гдје се састала са директором СИПА-е Гораном Зубцем. Посјета је наставак досадашње успјешне међуполицијске сарадње.
Делегацију Р. Аустрије предводио је директор Савезног уреда за заштиту уставног поретка и борбу против тероризма Р. Аустрије Петер Гридлинг, а састанку је присуствовао и аташе МУП-а Р. Аустрије у БиХ Отавио Ботекиа (Ottavio Bottecchia) са сарадницима.
Том приликом разговарано је о стању у области борбе против тероризма, како у земљи тако и у региону, директној размјени обавјештајних података између полицијских агенција, као и о модалитетима сарадње у другим областима.
Директор СИПА-е презентовао је све битне појединости у вези са досадашњим успјешним функционисањем Агенције, с посебним акцентом на посљедње реализоване акције СИПА-е у борби против организованог криминала и корупције. Он је истакао да су приоритети Агенције борба против тероризма, организованог криминала, финансијског криминала и корупције, те најавио наставак сложених оперативних акција које су започете у претходном периоду.
 

У оквиру наведене посјете разговарано је и о изградњи Регионалног центра за борбу против тероризма за подручје Балкана и шире у оквиру Државне агенције за истраге и заштиту. Делегација Р. Аустрије у потпуности је прихватила ову идеју СИПА-е, те подржала будуће заједничко дјеловање у области борбе против тероризма на међународном нивоу.
Директор Савезног уреда за заштиту уставног поретка и борбу против тероризма Р. Аустрије Петер Гридлинг честитао је директору Зубцу на изградњи институције као што је СИПА, те му уручио плакету са грбом Савезног уреда за заштиту уставног поретка и борбу против тероризма Р. Аустрије.