Дарко Ћулум, директор СИПА, у студијској посјети ОЛТИМ-у у Паризу

Директор Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Дарко Ћулум од 25. 3. до 29. 3. 2024. године учествује у Паризу у студијској посјети Канцеларији за борбу против кријумчарења незаконитих миграната (ОЛТИМ) при Граничној полицији у Француској, а у склопу ЕУ4ФАСТ програма.

Првог дана студијске посјете одржана је презентација у склопу ОЛТИМ-а те су представљене активности и методологија рада Канцеларије за борбу против кријумчарења незаконитих миграната и могућности унапређења сарадње кроз јачање међуагенцијских веза у борби против организованих криминалних група у вези с незаконитим миграцијама и кријумчарењем људи. Циљ посјете је потпуни увид у организацију ОЛТИМ-а, у његове правне, административне, логистичке и оперативне аспекте како би се ојачала изградња полицијских и правосудних капацитета и сарадња на регионалном и европском нивоу у подручју кријумчарења миграната и трговине људима.

Овом приликом, директор Канцеларије за борбу против кријумчарења незаконитих миграната Xавиер Делриеу уручио је директору Ћулуму национални знак ОЛТИМ-а у знак захвалности за подршку и одличну сарадњу док је домаћину директор СИПА-е уручио златну значку СИПА-е.

Студијској посјети испред полицијских тијела Босне и Херцеговине присуствују и директор Службе за послове са странцима Жарко Лакета, директор Граничне полиције Босне и Херцеговине Мирко Купрешаковић и начелник Унско-санског кантона Јусуф Мусић.