„Дамаск“: У наставку активности СИПА лишила слободе лице иницијала М.К.

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) синоћ су (20.1.2016. године) на граничном прелазу „Међународни аеродром Сарајево“, по наредби Тужилаштва БиХ, лишили слободе лице иницијала М.К. (1986) из Велике Кладуше након што је испорученo из Турске.

Лице иницијала М.К. лишено је слободе због постојања основа сумње да је починило кривично дјело из члана 202д КЗ БиХ став (2) који се односи на припадање терористичкој групи, у вези са чланом 201. КЗ БиХ „Тероризам“ и кривично дјело из члана 162б КЗ БиХ став (2) „Противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама“. Наведено лице сумњичи се да је у периоду од новембра 2014. године до јуна 2015. године боравило на сиријском ратишту, гдје је учествовало у оружаним сукобима на страни ИСИЛ-а.

Приликом рада на овом предмету остварена је веома добра полицијска сарадња на националном и међународном нивоу, која је резултирала испоручењем наведеног лица из Турске након што је тамо провело одређени временски период у притвору.

Лице лишено слободе приведено је у службене просторије СИПА-е, гдје се криминалистички обрађује, након чега ће се, сходно упутствима поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучити о његовом даљем статусу.