Њемачка полиција упутила захвалницу СИПА-и

Брза и професионална реакција СИПА-е примјер успјешне међународне полицијске сарадње

Поступајући по информацији Савезне криминалистичке полиције СР Њемачке (БКА) Покрајине Нордрхеин-Вестфален, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у октобру прошле године лоцирали су и на подручју Сарајева лишили слободе либанонског држављана Цхахроур Билала. За наведеним лицем била је расписана међународна потјерница због бруталног разбојничког напада, након што је побјегао из установе за извршење кривичних санкција у Њемачкој.

СИПА је у оквиру својих надлежности брзо реаговала, лоцирала осумњиченог и лишила га слободе, након чега је предат Суду БиХ на даље поступање ради екстрадиције, а потом су га преузели надлежни органи Њемачке.

Поводом наведеног, њемачка полиција упутила је захвалницу директору СИПА-е у којој је наведено да је ово изузетан примјер међународне полицијске сарадње. „Овим се срдачно захваљујем на брзој и професионалној подршци, те изузетном залагању припадника Вашег државног органа“, наведено је, између осталог, у захвалници.

СИПА је поносна на успјешно остварену међународну полицијску сарадњу која је резултирала лишењем слободе лица за којим се трагало.

Полицијски службеници СИПА-е у свакодневном раду сарађују на националном и међународном нивоу, што је неопходно за ефикасно супротстављање најозбиљнијим безбједносним изазовима данашњице.