Aкцији „Бренд“ - допуна информације

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су јутрос (10.9.2014. године) акцију кодног назива „Бренд“, која се изводи на подручју Сарајева, Широког Бријега, Груда и Мостара.

У акцији је слободе лишено 11 лица иницијала: Ј.И.Л. (1969), С.И.Л. (1957), Ј.И.Л. (1962), М.И.Л. (1960), М.Б. (1953), Ј.С. (1956), Ж.М. (1959), З.И. (1968), Д.К. (1968), М.Ш. (1958) и М.Г. (1954).

У току су претреси објеката на 17 локација на подручју Широког Бријега, Груда и Мостара с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку. Претресима су обухваћени објекти 14 физичких и три правна лица.

Лица лишена слободе сумњиче се да су починила кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ “Организовани криминал”, у вези са кривичним дјелом из члана 211. КЗ БиХ “Неплаћање пореза”, кривичним дјелом из члана 210. КЗ БиХ “Пореска утаја или превара”, кривичним дјелом из члана 209. КЗ БиХ “Прање новца” и др.

Припадници организоване криминалне групе оснивали су више фиктивних предузећа на које су у цијелости преносили своју производњу, која су затим настављала у континуитету обављати производњу са истим запосленим, у истим просторијама, истим погонима и по истој лиценци.

Истражним активностима утврђено је да је организована криминална група својим незаконитим радњама стекла противправну имовинску корист у износу већем од 11,6 милиона КМ. Противправну имовинску корист стекли су неплаћањем и утајом ПДВ-а, од ненамјенски искориштених подстицаја за развој пољопривреде, отуђених залиха робе Федералне дирекције за робне резерве и неприказане реализације наплаћене у готовини за продату робу на црном тржишту. У намјери да прикрију поријекло незаконито стечене имовинске користи, наведени новчани износ враћали су у легалне финансијске токове давањем позајмица и откупом удјела од одређених правних лица, те уплатом готовине на рачуне.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Активности се спроводе по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, у сарадњи са припадницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона и МУП-а Западно-херцеговачког кантона.