Aкцијa„Мастер“- слободе лишено осам лица збога организованог криминала, царинске и пореске утаје

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ данас су, 26.8.2013.године, у оквиру акције кодног назива „Мастер“, извршили претресе објеката на већем броју локација на подручју Тузле, Сребреника и Брчког у циљу проналажења предмета који могу послужити као доказ у кривичном поступку против више осумњичених лица. Наведене активности реализоване су уз асистенцију припадника Управе за индиректно опорезивање БиХ, МУП-а РС, МУП-а ТК и Полиције Брчко дистрикта.

У оквиру данашњих активности слободе је лишено осам лица, због постојања основа сумње да су извршиле кривично дјело из члана 250. став (1) КЗ БиХ „Организовани криминал“ у вези са кривичним дјелом из члана 210. став (4) КЗ БиХ „Пореска утаја или превара“, кривичним дјелом из члана 216. став (3) КЗ БиХ „ Царинска превара“ и кривичним дјелом из члана 209. став (2) КЗ БиХ „Прање новца“, док се предузимају потребне мјере и радње на проналаску још једног лица.

У конкретном случају ради се о организованом криминалу у процесу увоза великих количина робе из иностранства у БиХ, за коју су утајене и нису плаћене одговарајуће даџбине, а лажно је приказивано да је вриједност увезене робе вишеструко мања, чиме је буџет Босне и Херцеговине оштећен у вишемилионским износима.

Претреси су извршени на укупно 17 локација, приликом чега је пронађена и привремено изузета већа количина пословне и друге документације, као и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку (мобилни телефони, СИМ картице, компјутeрска опрема и друго).

Лица лишенa слободе приведенa су у службене просторије Државне агенције за истраге и заштиту РК Тузла, гдје се над њима врши криминалистичка обрада, а након чега ће бити предате Тужилаштву БиХ на даље поступање. Активности по овом предмету биће настављене, о чему ће јавност бити накнадно информисана.

Снимак данашњег привођења: