Акција „Лиштица“- Криминалистички обрађена лица лишена слободе

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) криминалистички су обрадили 14 лица која су јуче (11.2.2016. године) лишили слободе у акцији кодног назива „Лиштица“, након чега је девет лица, сходно упутама поступајућег тужиоца, синоћ отпуштено, а пет осумњичених лица иницијала З.М. (1977), С.Ч. (1987), Г.М. (1979), Љ.Ч. (1968) и М.К. (1958) биће током дана предати Тужилаштву БиХ на даље поступање. Већи број лица саслушан је у својству свједока.

СИПА ће током дана Тужилаштву БиХ и Суду БиХ доставити одговарајуће извјештаје о реализацији наредби, а активности у оквиру овог предмета интензивно се настављају с циљем расвјетљавања кривичних дјела и документовања незаконитих активности осумњичених лица.

Полицијски службеници СИПА-е наведена лица лишили су слободе због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима недозвољен промет акцизних производа, недозвољено складиштење робе, пореска утаја или превара и прање новца. Процјењује се да су припадници организоване криминалне групе незаконитим дјеловањем у периоду од три мјесеца продали најмање 55 тона дувана, чиме је буџет БиХ оштећен за износ од око 7.850.000 КМ, а прибављена противправна имовинска корист већа је од 1.200.000 КМ.

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, претресени су објекти на 25 локација на подручју Груда, Широког Бријега, Читлука, Зенице и Сарајева. Током претреса пронађено је и привремено одузето више од пет тона резаног дувана, око 18 тона дувана у листу, три машине за сјечење дувана, већа количина новца у готовини, четири путничка моторна возила, више од 800 кутија цигарета различитих марки без поријекла и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.