Конференција за новинаре

Акција кодног назива „Курир“

У службеним просторијама Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас је (24.12.2015. године) одржана конференција за новинаре поводом оперативне акције „Курир“. О резултатима акције говорили су портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић, шеф Одјељења за спровођење прописа Управе за индиректно опорезивање Мехмедалија Осмић и портпарол СИПА-е Кристина Јозић.

Оперативна акција „Курир“ започета је у понедјељак (21.12.2015. године) и заједничка је акција Државне агенције за истраге и заштиту и Управе за индиректно опорезивање БиХ у оквиру борбе против пореске утаје и прања новца. Реализује се по наредбама Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, а у сарадњи са полицијским службеницима Полиције Брчко дистрикта БиХ, МУП-а Тузланског кантона и МУП-а Посавског кантона. Приликом рада на овом предмету остварена је блиска сарадња са МУП-ом Републике Хрватске, на чијем подручју су координирано проведене одређене активности.

У оквиру акције „Курир“ протеклих дана претресене су стамбене и пословне просторије, те магацински простори правних лица на 21 локацији на подручју Сарајева, Орашја, Брчко дистрикта БиХ и Градачца.  Током претреса пронађен је и привремено одузет новац у готовини у различитим валутама у противвриједности преко 220 хиљада еура, оружје, финансијско-пословна и друга документација, интерне евиденције, више путничких и теретних моторних возила, мобилни телефони и СИМ картице, више рачунара и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку. Претреси на одређеним локацијама трају и данас.

Полицијски службеници СИПА-е у уторак су (22.12.2015. године) лишили слободе девет лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела, у вези са кривичним дјелима пореска утаја и прање новца. Након криминалистичке обраде, седам осумњичених лица предато је јуче (23.12.2015. године) Тужилаштву БиХ на даље поступање,  уз извјештај о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу.

Ова лица сумњиче се да су удруженим дјеловањем на подручју БиХ починила кривична дјела пореска утаја или превара и прање новца, тако што је више правних лица у власништву кинеских држављана организовало и вршило увоз разне врсте робе из Кине, а већи дио увезене робе продаван без евидентирања у пословној документацији на подручју општине Градачац, Тржници „Аризона“ и подручју Брчко дистрикта БиХ, те на подручју Сарајева. На овај начин прибавили су веће количине новца без поријекла, који су потом, посредством више сарадника који су бх. држављани, нелегално пребацивали у Републику Хрватску, одакле је преко рачуна пословних банака трансферисан на њихове рачуне у Кини.

Наведена лица сумњиче се да су на овај начин изнијела из БиХ новац у вриједности већој од 23 милиона КМ, чиме су оштетила буџет  БиХ за више од три милиона КМ.       

Активности на овом предмету интензивно се настављају ради расвјетљавања кривичних дјела и документовања незаконитих активности осумњичених лица.