Акција „Гибралтар“ – допуна информације

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су јутрос (22.10.2014. године) акцију кодног назива „Гибралтар“, која се изводи на подручју Сарајева, Бање Луке, Мостара, Посушја и Груда.

У акцији је до сада слободе лишено осам лица иницијала Н.К. (1967), Б.К. (1972), Л.Т. (1978), З.Б. (1964), С.П. (1958), Д.А.(1965), С.К. (1970)  и С.З. (1964) због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелима из области финансијског криминала и корупције.

Истражним активностима утврђено је да су чланови организоване криминалне групе, на основу кривотворених или штетних уговора и фактура, извлачили новац преко оф шор компанија у иностранству и стекли противправну имовинску корист у износу већем од 5 милиона еура за наводни откуп ТВ права и услуга, а која највећим дијелом нису била стварно прометована. Дио новца задржан је на рачунима оф шор компанија, док је дио пребациван на личне рачуне осумњичених лица у иностранству и кориштен за куповину скупоцјене имовине.

У току су претреси стамбених објеката, пословних просторија и покретних ствари на 16 локација с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Активности се спроводе по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, у сарадњи са припадницима МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона, МУП-а Западно-херцеговачког кантона и МУП-а Републике Српске.

Активности у оквиру овог предмета интензивно се настављају, а о коначним резултатима јавност ће бити накнадно информисана.