Акција „Дамаск“: У наставку активности СИПА лишила слободе два лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у суботу су (9.1.2016. године), у наставку акције кодног назива „Дамаск“, на граничном прелазу Хум - Шћепан поље лишили слободе два лица, те извршили два претреса с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку. Наведене активности реализоване су по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.

Слободе су лишена лица иницијала С.К. (1993) и А.Ј. (1982) због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 162б КЗ БиХ став (2) „Противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама“ у покушају.

Приликом рада на овом предмету остварена је значајна национална и међународна полицијска сарадња, нарочито са  ФБИ-јом, МУП-ом Црне Горе и Граничном полицијом БиХ, што је резултирало спречавањем одласка ових лица на сиријско ратиште.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије СИПА-е, гдје су криминалистички обрађена, након чега је лице иницијала С.К. јуче (10.1.2016. године), уз извјештај о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и починиоцима,  предато Тужилаштву БиХ на даље поступање, док је лице иницијала А.Ј. отпуштено.

СИПА у сарадњи са партнерским агенцијама наставља активну борбу против тероризма и сродних кривичних дјела, с посебним акцентом на превентивно дјеловање.