Акција „Дамаск“: СИПА лишила слободе 16 лица која се доводе у везу са тероризмом

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су јутрос акцију кодног назива „Дамаск“, која се изводи на ширем подручју БиХ. У току су лишења слободе, претреси и преглед терена на више локација на подручју Сарајева, Кисељака, Зенице, Маглаја (Ошве и Горња Бочина), Сребреника (Горња Маоча), Зворника, Тузле, Калесије, Бановића, Бужима и Теслића, с циљем проналаска и привременог изузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку. Тренутно се претреса 17 локација а под контролу је стављено 16 особа.

Наведене особе сумњиче се да су починиле кривична дјела финансирање терористичких активности, јавно подстицање на терористичке активности, врбовање ради терористичких активности, организовање терористичке групе, а све у вези са кривичним дјелом тероризам. Они се доводе у везу са финансирањем, организовањем и врбовањем бх. држављана за одлазак у Сирију и Ирак, те учествовањем у оружаним сукобима у Сирији и Ираку, борећи се на страни радикалних терористичких група и организација.

Активности се спроводе по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а у реализацији учествује преко 200 полицијских службеника. Акција се изводи у сарадњи са припадницима Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, МУП-а Републике Српске, Полиције Брчко дистрикта, МУП-а Зеничко-добојског кантона, МУП-а Тузланског кантона, МУП-а Унско-санског кантона и МУП-а Кантона Сарајево.

Ова акција један је у низу показатеља да је СИПА одлучна и бескомпромисна у борби против криминала у БиХ, а борба против тероризма један је од приоритета. Више детаља о акцији биће саопштено током дана.