Акција "Дамаск" - допуна информације

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су јутрос, на ширем подручју БиХ, активности у оквиру наставка акције кодног назива „Дамаск“. У акцији је лишено слободе 11 лица иницијала: Ф.Х. (1957), М.Т. (1958), К.О. (1982), Е.Л. (1975), Б.Т. (1973), С.И. (1986), С.К. (1979), Х.Г. (1973), Р.И. (1953), С.Х. (1986) и А.М. (1978).

Претресени су објекти на више локација на подручју Сарајева, Зенице, Какња, Маглаја и Живиница, с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Лица лишена слободе сумњиче се да су починила кривична дјела финансирање терористичких активности, јавно подстицање на терористичке активности, врбовање ради терористичких активности, организовање терористичке групе, а све у вези са кривичним дјелом тероризам, те кривично дјело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама.

Осумњичена лица доводе се у везу са финансирањем, организовањем и врбовањем бх. држављана за одлазак у Сирију и Ирак, те учествовањем у оружаним сукобима у Сирији и Ираку, борећи се на страни радикалних терористичких група и организација. Од почетка избијања оружаних сукоба у Сирији и Ираку, Државна агенција за истраге и заштиту континуирано прикупља информације и сазнања која се односе на одлазак бх. држављана на сиријско и друга страна ратишта.

Након утврђивања потребних чињеница и потврђивања основа сумње, на приједлог Државне агенције за истраге и заштиту, Суд БиХ и Тужилаштво БиХ издали су наредбе за претресе и лишења слободе која се данас реализују. Акција је резултат вишегодишње сложене криминалистичке истраге којом је био обухваћен већи број лица која се доводе у везу са терористичким активностима.

У сједишту СИПА-е формиран је оперативни штаб акције који координира цјелокупне активности на терену. У акцији учествује преко 100 полицијских службеника, а изводи се у сарадњи са припадницима Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, МУП-а Зеничко-добојског кантона, МУП-а Тузланског кантона и МУП-а Кантона Сарајево.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће се, сходно упутствима поступајућег тужиоца, одлучити о њиховом даљем статусу.

Данас су припадници СИПА-е први пут користили тактичке униформе 5.11. које је у претходном периоду донирала Влада САД посредством програма ИЦИТАП-а и Амбасаде САД у БиХ.