Акција „ЦД“- У наставку активности СИПА лишила слободе запосленика Амбасаде БиХ у Паризу

У наставку активности у оквиру предмета кодног назива „ЦД“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (8.7.2015. године) на подручју Сарајева слободе лишили једно лице због постојања основа сумње да је, обављајући конзуларне послове при Амбасади БиХ у Паризу, учестовало у извршењу више кривичних дјела, на начин да је члановима организоване криминалне групе незаконито издавало путне листове за жртве трговине људима. За те услуге наплаћивало је новчани износ између 500 и 1200 еура.

Наведено лице сумњичи се да је починило кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења, примање дара и других облика користи, кривотворење службене исправе, трговина људима и др.

Осумњичено лице приведено је у службене просторије СИПА-е гдје се над њим врши криминалистичка обрада, након чега ће, уз Извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцу, бити предато Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Подсјећамо, у оквиру међународне акције „ЦД“ , која ја започета 23.6.2015. године, раније је слободе лишено десет лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом трговина људима у сврху радне експлоатације, прање новца, кријумчарење људи, давања дара и других облика користи и др. Након криминалистичке обраде у службеним просторијама СИПА-е, ова лица предата су, уз Извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Заједнички истражни тим формиран поводом овог предмета наставља активности у правцу расвјетљавања кривичних дјела и документовања криминалних активности осумњичених особа.