ZENICA: SIPA otkrila i privremeno oduzela oko 20 kilograma droge

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), lišili su slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 195. stav (2) u vezi sa stavom (1) Krivičnog zakona BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“, iz člana 238. stav (1) Krivičnog zakona Federacije BiH „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ i krivično djelo iz člana 195. stav (1) Krivičnog zakona BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“, u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona BiH „Pomaganje“.

Na osnovu usmene naredbe Suda Bosne i Hercegovine, pretreseni su stambeni objekti, motorna vozila i osobe na dvije lokacije na području Zenice. Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto oko 15 kilograma zeljaste materije koja ima morfološke karakteristike opojne droge kanabis, 3,9 kilograma praškaste bijele materije koja ima morfološke karakteristike opojne droge amfetamin (spid), 316 grama sintetičke materije u obliku tableta koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (ekstazi), 400 grama smeđe materije koja ima morfološke karakteristike opojne droge heroin, sedam mobilnih telefona i jedno putničko motorno vozilo. Navedeni predmeti bit će korišteni kao dokazi u krivičnom postupku.

 U prostorijama SIPA-e izvršena je kriminalistička obrada osoba lišenih slobode, koje su, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predate postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

 Navedene aktivnosti realizirane su pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Zeničko-dobojskog kantona i Graničnom policijom BiH.