U toku realizacija operativne akcije kodnog naziva „Zlatni karat“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (6.3.2019. godine) po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH započeli operativnu akciju kodnog naziva „Zlatni karat“. U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičena osoba, na ukupno 54 lokacije na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

Do sada je sedam osoba lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. stav (3) „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 214. stav (1) „Krijumčarenje“, člana 215. stav (1) „Organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“, člana 209. stav (2) „Pranje novca“, člana 210b „Nedozvoljeno skladištenje robe“, člana 210. stav (2) „Poreska utaja ili prevara“ i člana 208. stav (1) „Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova“, propisanih Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe se terete da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, krijumčarile i nedozvoljeno rasturale neocarinjenu robu, tačnije predmeta od zlata i srebra.

Više informacija o rezultatima operativne akcije „Zlatni karat“ bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.