U toku realizacija međunarodne operative akcije kodnog naziva „Best“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, jutros su (4.11.2020. godine), u okviru međunarodne operativne akcije „Best“, započeli pretrese osoba, stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na ukupno šest lokacija u Zvorniku zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 189. istog zakona „Krijumčarenje ljudi“.

Operativna akcija „Best“ predstavlja nastavak koordiniranih aktivnosti koje su provedene u saradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organiziranog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, usmjerenih na razbijanje organizirane kriminalne grupe koja je u periodu od maja do oktobra 2020. godine vršila krijumčarenje migranata preko državne granice iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Više informacija o rezultatima operativne akcije bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.