U operativnoj akciji kodnog naziva „Tulip“ SIPA lišila slobode dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (11.6.2019. godine) na području Sarajeva lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“ u vezi sa krivični djelom iz člana 189a. istog zakona „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e pretresli su osumnjičene osobe, stambene objekte i vozila koja su koristile, prilikom čega su otkrili 14 krijumčarenih osoba, državljana Iraka, Irana i Sirije. Takođe, prilikom pretresa privremeno su oduzeti i određeni predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.