U operativnoj akciji “Istok” jedna osoba lišena slobode zbog krijumčarenja ljudi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (16.7.2018. godine), u okviru predmeta kodnog naziva “Istok”, u svojstvu osumnjičene ispitali jednu osobu koju su policijski službenici Policijske stanice Kakanj lišili slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 189. KZ BiH „Krijumčarenje ljudi”.

U okviru koordinirane policijske akcije pojačane kontrole saobraćaja, koju provode 16.7. i 17.7.2018. godine sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini, navedena osoba lišena je slobode nakon što je zatečena da prevozi pet državljana Pakistana. Dvojica državljana Pakistana posjedovali su kartone o iskazanoj namjeri za traženje azila koje je izdala Služba za poslove sa strancima BiH, dok trojica ni na koji način nisu imali reguliran boravak u Bosni i Hercegovini.

Po naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH privremeno je oduzeto putničko motorno vozilo koje je koristila osumnjičena osoba, mobilni telefon i novac stečen izvršenjem krivičnog djela.

Zahvaljujemo se policijskim službenicima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, Policijske stanice Kakanj na uspješnoj saradnji.