U operativnoj akciji „Brend IV“ lišeno slobode šest osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu operativne akcije „Brend IV“, na području Banje Luke, Gradiške i Prnjavora pretresli poslovne i stambene objekte i pokretne stvari na šest lokacije.

Slobode je lišeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i „Primanje dara i drugih oblika koristi“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Osobe lišene slobode sprovedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena dokumentacija, 13 satova kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedena operativna akcija realizirana je po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.