U okviru akcije „Rogoj“ SIPA lišila slobode tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, 5.7.2017. godine, započeli operativnu akciju kodnog naziva „Rogoj“, usmjerenu protiv neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Prilikom realizacije navedene operativne akcije, provedene u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo i Općinskim sudom Sarajevo, na području Kantona Sarajevo slobode su lišene dvije osobe, dok je na području općine Foča slobode lišena jedna osoba. Osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Prilikom pretresa, pronađeno je i privremeno je oduzeto oko sedam kilograma zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, mobilni telefoni, SIM kartice i dva putnička motorna vozila koja su korištena za izvršenje krivičnog djela. Navedeni predmeti poslužiće kao dokazi u krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade, osobe lišene slobode, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, bit će predate Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

Pretresi na više lokacija na području općine Foča i Kantona Sarajevo još uvijek su u toku.