U nastavku operativne akcije „Volan“, SIPA slobode lišila šest osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), 13.07.2017. godine, u nastavku operativne akcije „Volan“, slobode su lišili šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, teška krađa i iznuda.

Osobe su lišene slobode po naredbi Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da su, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, u periodu od 2010. godine do danas, na području Bosne i Hercegovine, otuđivali motorna vozila upotrebom sofisticiranog alata i opreme, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Istragom je utvrđeno da su otuđena vozila odvozili i sakrivali na različite lokacije, zatim organizirali njihovo prebacivanje preko granice BiH, izbjegavajući mjere carinske i granične kontrole, nakon čega su vozila ili dijelove vozila prodavali na području Republike Srbije, Republike Hrvatske, Crne Gore i šire, ili ih prodavali na području Bosne i Hercegovine u dijelovima ili cjelovito, odnosno za novac vršili povrat otuđenih vozila vlasnicima. Svaki od pripadnika ove kriminalne grupe imao je tačno određenu ulogu i unaprijed određene zadatke, za šta je dobijao određeni procent novca od konačne dobiti. Provođenjem operativnih i istražnih radnji prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su pomenute osobe, na opisani način, povezane sa otuđenjem više od 100 različitih motornih vozila.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Policijski službenici SIPA-e nastavljaju rad na dokumentiranju navedenih krivičnih djela i preduzimanju drugih mjera, a o rezultatima navedenih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Zahvaljujemo se Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, MUP-u Republike Srbije, Graničnoj policiji BiH, MUP-u Kantona Sarajevo i MUP-u Republike Srpske na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije, koja predstavlja jednu od najsloženijih policijskih akcija u Bosni i Hercegovini