U nastavku akcije „Damask“ SIPA lišila slobode šest osoba koje se dovode u vezu sa terorizmom

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru nastavka akcije kodnog naziva „Damask“, sinoć i jutros su slobode lišili ukupno šest osoba i pretresli objekte na šest lokacija na području Sarajeva, Maglaja, Bužima i Velike Kladuše, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Na području Sarajeva sinoć su (17.02.2015. godine) slobode lišene osobe inicijala M.K. (1996), N.H. (1986) i E.T. ( 1964), dok su jutros (18.2.2015. godine) na području Maglaja i Bužima slobode lišene osobe inicijala A.I. (1992), H.E.(1981) i R.I. (1953).

Ove osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam, te krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišenja slobode koja su realizirana. Prilikom rada na ovom predmetu, ostvarena je bliska saradnja SIPA-e i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, dok je prilikom realizacije posljednjih aktivnosti saradnja ostvarena i sa pripadnicima Granične policije BiH.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu.