U Mostaru promovirana peta generacija kadeta SIPA-e

Treća generacija polaznika osnovne policijske obuke kadeta za sticanje čina mlađi inspektor, koju je provela Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, a već peta generacija kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), promovirana je danas (9.12.2015. godine) u Mostaru.

Nakon što su prošli rigoroznu selekciju u okviru konkursne procedure za prijem kadeta SIPA-e, tokom četveromjesečne obuke polaznici su pohađali osnovnu policijsku obuku za sticanje čina mlađi inspektor. Obuka se sastojala od dvije faze, prva je podrazumijevala teorijsku nastavu sa praktičnim vježbama, dok je drugu fazu činila situacijska i terenska obuka i polaganje završnog ispita.

Direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Branko Vukoja uručio je za 20 polaznika certifikate o završenom školovanju. U narednom periodu kadeti će potpisati ugovor o radu i položiti svečanu zakletvu, čime će službeno započeti njihov rad u SIPA-i.

Uspješan završetak osnovne policijske obuke kadetima je čestitao direktor SIPA-e Perica Stanić i poželio mnogo sreće i uspjeha u budućem radu. Promociji kadeta SIPA-e prisustvovali su mnogobrojni predstavnici svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti, te predstavnici sigurnosnih institucija naše zemlje.