U međunarodnoj operativnoj akciji SIPA otkrila i privremeno oduzela veliku količinu opojne droge

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (23.11.2021. godine), u međunarodnoj operativnoj akciji, pretresli više stambenih objekata na tri lokacije na području Trebinja, prilikom čega su otkrili i privremeno oduzeli oko 200 kilograma opojne droge „marihuana“ i određenu količinu vatrenog oružja i eksploziva.

Slobode su lišene tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. istog zakona „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Navedene aktivnosti provode se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, po usmenom nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osobe lišene slobode bit će sprovedene u prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.