U akciji „Stranac“ slobode lišena jedna osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (10.9.2018. godine) na području Sarajeva, po naredbi Tužilaštva BiH, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Stranac“, tokom koje je jedna osoba lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 217. KZ BiH „Primanje dara i drugih oblika koristi“.

Prilikom realizacije akcije, policijski službenici SIPA-e su, po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, pretresli stambene objekte, motorna vozila i osobe na tri lokacije. 

Osoba lišena slobode sumnjiči se da je kao službena osoba u institucijama BiH, obavljajući službenu dužnost, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, ucjenjivala strane državljane, zahtijevajući od njih dar ili neki drugi oblik koristi. S tim u vezi, navedena osoba od istih je više puta primila mito ili drugi oblik korist.

Nakon pretresa, u prostorijama SIPA-e izvršena je kriminalistička obrada osobe lišene slobode, koje će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

Tokom realizacije operativne akcije policijskim službenicima SIPA-e pomoć su pružili policijski službenici MUP-a  Kantona Sarajevo.