U akciji „Solinjanka“ slobode lišene dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (29.8.2018. godine) na području Mostara i Gruda, pod nadzorom Tužilaštva BiH, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Solinjanka“, tokom koje su dvije osobe lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“. Prilikom realizacije navedene akcije, policijski službenici SIPA-e, po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, pretresli su stambene objekte, motorna vozila i osobe na dvije lokacije na području Mostara i Gruda.

         Tokom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oko 70 grama smeđe praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin, pištolj marke „CZ 99“, mobilni telefoni koji su korišteni u međusobnoj komunikaciji prilikom krijumčarenja opojne droge heroin kao i putnička motorna vozila koja su korištena prilikom prevoza opojne droge.

         Osobe lišene slobode sumnjiče se da su u proteklom periodu, zajedno sa njima poznatim osobama, nabavljale heroin, distribuirale ga i prodavale na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Provođenjem istražnih radnji nad osumnjičenim osobama, dokumentirano je krijumčarenje više kilograma heroina.

         Nakon pretresa, u prostorijama SIPA-e izvršena je kriminalistička obrada osoba lišenih slobode, koja će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

         U okviru rada na predmetu i tokom realizacije akcije ostvarena je veoma dobra međunarodna saradnja sa MUP-om Republike Hrvatske. Pomoć policijskim službenicima SIPA-e prilikom realizacije operativne akcije pružili su i policijski službenici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona i Granične policije BiH.