U akciji „Ranac“ slobode lišeno pet osoba zbog krijumčarenja migranata

3. 7. 2018. godine – Policijski službenici Državne agencija za istrage i zaštitu realizirali su akciju kodnog naziva „Ranac“, usmjerenu protiv krijumčarenja migranata.

Na osnovu Naredbe Suda Bosne i Hercegovine izvršeni su pretresi na šest lokacija na području općina Bihać i Velika Kladuša, uz podršku službenika Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i policijskih službenika MUP-a Unsko-sanskog kantona. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, SIM kartice, rokovnici i razna dokumentacija. Navedeni predmeti mogu se dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 189. KZ BiH „Krijumčarenje ljudima“ i krivičnim djelom iz člana 189a. KZ BiH „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“. Na jednoj od lokacija pronađeno je sedam državljana Republike Iran, prema kojima inspektori Službe za poslove sa strancima preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Nakon što su završeni pretresi, slobode je lišeno pet osoba nad kojima se u prostorijama SIPA-e vrši kriminalistička obrada, poslije koje će o njihovom daljem statusu odlučiti tužilac.