U akciji kodnog naziva „Akademik“ oduzeto oko 14 kg skanka

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon višemjesečne istrage, realizirali su juče, 21.2.2018. godine, operativnu akciju kodnog naziva „Akademik”. Akcija je realizirana pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom, te policijskim službenicima Granične policije BiH i MUP-a Republike Srpske.

Tokom realizacije akcije na području Banje Luke slobode su lišene tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“. Pretreseno je motorno vozilo koje su koristile pomenute osobe, prilikom čega je u posebno napravljenom skrovištu iza zadnjeg sjedišta pronađeno i privremeno oduzeto oko 14 kg materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu skank.

Pored pretresa u Banjoj Luci, policijski službenici SIPA-e i MUP-a Republike Srpske izvršili su pretrese na više lokacija na području Istočnog Sarajeva i Trebinja, prilikom čega su na navedenim lokacijama pronašli i privremeno oduzeli jednu pušku M-48 sa 369 komada municije cal. 7,9 mm, više mobilnih telefona te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode kriminalistički su obrađene u prostorijama MUP-a Republike Srpske, te će u zakonski određenom roku biti predate na dalje postupanje nadležnom tužiocu.