U akciji „Gastarbajter“ slobode lišeno deset osoba

U operativnoj akciji „Gastarbajter“, koja je izvedena na širem području Zapadnohercegovačkog kantona, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu lišili su slobode ukupno deset osoba.

Lišenja slobode provedena su po naredbi Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona zbog postojanja osnova sumnje da su navedene osobe počinile krivično djelo iz člana 238. stav 2.) Krivičnog zakona Federacije BiH „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 238. stav 1.) istog zakona „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, a sve u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Tokom pretresa na nekoliko lokacija pronađeno je i privremeno oduzeto 14 mobitela, za koje postoji osnovana sumnja da su korišteni za komunikaciju prilikom krijumčarenja opojne droge, paket sa oko 100 grama bijele praškaste materije koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu kokain i oko 17 grama bijele praškaste materija koja takođe svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu kokain, a koja je podijeljena u manje pakete radi dalje prodaje, puška „M 48“ i 13 metaka.

Nakon kriminalističke obrade, osobe lišene slobode bit će predate postupajućem tužiocu Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.