U akciji „BUYER“ policijski službenici SIPA-e lišili slobode pet osoba zbog organiziranog kriminala

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz podršku pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i drugih partnerskih agencija danas su (27.5.2015. godine) u operativnoj akciji „BUYER“ na području Sarajeva pretresli pokretnu i nepokretnu imovinu na 9 lokacija i slobode lišili 5 osoba.

Slobode su lišene osobe inicijala A.A. (1972),  I.A.(1944), A.S.(1971), Š.H. (1951)  i J.Š. (1983)  zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 342. KZ FBiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 383. KZ FBiH „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, 273. KZ FBiH „Poreska utaja“, 389. KZ FBiH „Krivotvorenje službene isprave“ i krivičnim djelom iz člana 252. KZ FBiH „Sklapanje štetnog ugovora“ .

Akciji je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentirane nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba u firmi „Bosnalijek“. Prilikom pretresa pronađena je dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje.