Održana predavanja iz oblasti terorizma

Studenti postdiplomskog studija Fakulteta političkih nauka posjetili SIPA-u

U okviru nastavka dugogodišnje saradnje između Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, studenti druge godine postdiplomskog studija na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studije danas su (12.11.2015. godine), u pratnji profesora dr. Vladа Azinovića, posjetili Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA).

Budući da se na Odsjeku za sigurnost, između ostalih, izučava i predmet „Terorizam i političko nasilje“, studenti su u okviru posjete SIPA-i slušali predavanje o fenomenu terorizma kao najveće sigurnosne prijetnje današnjice. Predavanje je održao šef Odsjeka za borbu protiv terorizma i trgovine ABHO Kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e Amer Veiz, a prezentirani su, između ostalog, i konkretni primjeri iz prakse iz slučajeva na kojima je SIPA radila u proteklom periodu.

Studenti su posjetili i bazu Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, te im je prezentiran rad i uloga ove elitne jedinice u borbi protiv terorizma, kao i dio naoružanja i druge opreme kojom Jedinica raspolaže.

Zaključeno je da je današnja posjeta bila veoma uspješna i višestruko korisna, te da će saradnja biti nastavljena. U tom kontekstu razgovarano je i o potpisivanju memoranduma o saradnji između Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i SIPA-e.