Sporazum o sаradnji između kazneno popravnih zavoda i policijskih agencija

Razmjena podataka i saradnja svih koji su uključeni u sprovođenje zakona, uključujući i pravosudne organe, predstavlja osnovu rada po pitanjima prijetnji koje po BiH predstavlja organizirani kriminal i korupcija.

Mandat EUPM-a je promijenjen početkom 2010. da bi se usmjerio na napore koje čine agencije za sprovođenje zakona u pogledu otklanjanja štetnih posljedica koje navedene kriminalne aktivnosti predstavljaju po BiH.

Među najznačajnije pomake u 2010. godini se ubraja i potpisivanje Sporazuma o međusobnoj saradnji između kazneno popravnih zavoda i agencija za sprovođenje zakona, koji uključuje i slične potprograme na lokalnim nivoima u pogledu obavezivanja državnih i lokalnih agencija na razmjenu informacija i obavještajnih podataka u vezi kazneno popravnih zavoda i zatvorenika.

Ne čini se uvijek tako očiglednim, ali povezanost Suda i Sudske policije, kazneno popravnih zavoda i ostalih agencija za sprovođenje zakona, kao što je SIPA, predstavlja ključni element ne samo u osiguravanju javne sigurnosti već i u pomaganju stvaranja opće slike kriminalnih aktivnosti i aktivnih kriminogenih osoba koje su, putem krađa od osoba kao što ste Vi i ja, na dobiti u milionima KM i predstavljaju opasnost po sve nas jer djeluju van zakonskih okvira.

Obavljajući poslove glavnog savjetnika pri SIPA-i, iznimno mi je drago da je direktor SIPA-e Mirko Lujić podržao inicijativu ove vrste i ne samo da je obavezao agenciju da učestvuje na državnom nivou već je uputio i regionalne urede da uzmu učešće u ovoj inicijativi. Prilika za prikupljanje obavještajnih podataka i informacija koje će unaprijediti izvršavanje poslova i zadataka u nadležnosti Agencije se ne može potcijeniti. Tokom narednih mjeseci moji savjetnici će pružati podršku i savjete lokalnim službenicima SIPA-e o tome kako da zaprimljene informacije koje su jako bitne iskoriste za smanjivanje mogućnosti koje kriminogene osobe trenutno imaju.

Ukratko, ovaj sporazum će predstavljati pozitivnu vijest za sve savjesne građane ukoliko se sprovede na odgovarajući način.

Piše: David Smith, glavni savjetnik EUPM-a za SIPA-u