SIPA vrši pretrese na području Gradiške

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas (11.11.2021. godine) na području Gradiške pretresaju stambene prostorije i pomoćne objekte na sedam lokacija, s ciljem dokumentiranja krivičnog djela iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Neovlašten promet opojnim drogama“ i člana 232. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela“.

Za jednom osobom se vrši potraga na osnovu raspisane potjernice NCB INTERPOL-a Beograd, zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo na teritoriji Republike Srbije.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto više predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u istražnom postupku.

Navedene aktivnosti provode se po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Nakon okončanja navedenih aktivnosti bit će dostavljen izvještaj Sudu Bosne i Hercegovine i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.